Alligny-en-Morvan.


Een korte beschrijving van de gemeente

Alligny is een deel van het kanton Montsauche,behorende bij Chateau Chinon in het departement Nievre. Het is 4885 ha. groot en heeft 655 inwoners die Allignycois of Allignygois genoemd worden.

Er zijn twee veronderstellingen over de oorsprong van deze gemeentenaam:

  • - Het Celtische woord 'al'(hoog, verheven) en 'ignis' (vuur). Dus ' hoog vuur' (werd gehouden op de berg Grand Habre?)
  • - Doet denken aan de Romeinse administrateur Aliniacus of Elianus die hier een villa bezat. Alligny werd genoemd ' Aligneium' , 'Aelianacum.'

Geschiedenis:

Alligny is zeer oud en bestond al voor het Romeinse rijk. Sommige keltische wegen liepen over het grondgebied, in bijzonder die, die Bibracte met Alesia verbond. In nog vroeger tijden was Alligny een belangrijke zetel van de adel die dateert tot uit de tijd van het feodalisme. Aan de grens van de Nivernais behoorde het grootste deel van Alligny aan de provincie Bourgondie. De uitspraak van het lokale dialect is verschillend van die van het normale nivernaise en laat dit vermoeden bevestigen.

Het is de meest oostelijke gemeente van het departement Nievre waar het tot 1791 bij hoorde,dit veranderde door een petitie van de gemeenteraad die vroeg om bij de Cote d'Or gevoegd te worden.

Midden in de negentiende eeuw was de bevolking zeer talrijk; 2500 inwoners woonden er ,waardoor de pastoor in die tijd klaagde dat de kerk te klein was. Er was een periode dat de boeren wegtrokken toen daalde dit aantal tot 2065 in 1901. en tot 1003 in 1954. Ook vertrokken er veel mensen naar Parijs.. Een aanvullende inkomen werd verkregen door pleegkinderen op te nemen. Deze werden genoemd: " Les Petits Paris" .

De economische activiteiten waren ook belangrijk; In de vallei van de Ternin werkten een 12 tal graan molens, ook werden er huiden klaargemaakt voor de looierijen van Saulieu. In La Place werd een loodmijn geexploiteerd tot 1931. Van 1903 tot 1939 transporteerde een lokale spoorweg reizigers en goederen, wat de communicatie in de streek ook bevorderde.Terug naar
Morvan
Homepage