Wandeling 1.

7 Km.

Alligny - Marnay - Reglois - La Ferriere - Bel Air - Bazolles - Alligny."Terreau Brunot" of "Terreau Bruneau"
Deze heuvel werd het Calvary van Alligny genoemd en er stonden drie kruizen op. Volgens de legende van de Druiden werd dit als een heilige plaats beschouwd. Tot in de 19de eeuw werden niet gedoopte kinderen begraven op de hellingen van dze heuvel. , aangezien ze niet toegelatn werden op de christelijke kerkhoven. De bron onderaan de voet van deze heuvels aan de noordzijde bij de weg naar Pierre Écrite, werd eveneens als heilige plaats beschouwd. In het begin van de 20ste eeuw gebruikten de zieken dit water. Aan de voet van deze heuvel is een oude Romeinse weg “Autun-Saulieu over Goix, Regloix, Marnay". Volgens sommige geschiedschrijvers is deze weg hersteld door Koningin Brunehaut. Dit zou de naam van deze heilige heuvel verklaren. De legende verteld ook dat Caesar met zijn legers over deze weg is gegaan.

De bron van Saint Hilaire
Het water uit deze bron werd gebruikt om koorts te genezen.

Marnay.
Ten zuiden van het gehucht Marnay is een met bomen bedekte heuvel. Deze heuvel wordt Champbard genoemd en het eerste feodale kasteel van Regloix stond daar. Het is nooit herbouwd nadat Les Ecorcheurs (§) het in 1438 tot de grond toe afbrandden. Het nieuwe kasteel van Reglois werd opgebouwd met stenen van deze ruine: de rest werd gebruikt door de dorpelingen van Marnay.

(§) Georganiseerde militaire bendes die verschillende provincies plunderden tijdens de regering van Karel VI en VII bestonden uit vroegere soldaten, boeren, adventuriers en heren zonder erfenis. Zij waren van Castilliaanse, Engelse, Duitse, Schotse en Franse afkomst.

Het kasteel van Reglois.
Het kasteel werd gebouwd tussen 1602 en 1609 door Claude de Brouillard. Het motto dat boven de deur in de toren hangt is: " JUNCTIS NIHIL TUTIUS ARMIS " "niets is zo zeker als vereende wapens". Het is daar geplaatst door Georges Raudot in de 19de eeuw.

Aan de linkerzijde van het pad is een klein meertje en daarna een wasplaats.

La Ferrière
Links van het pad is een oude bron.

Le Bel Air
In de richting van Pierre Ecrite is een plek waar je prachtig uitzicht hebt op Alligny, de vallei van de Tarraine (of Ternin), Jarnoy, La Cremaine en Les Guttes Bonin. Bij gunstige weersomstandighden is het mogelijk de top van de Mont Blanc te zien.

La chaise du loup. (De stoel van de wolf)
Aan de voet van een boom is een steen in de vorm van een stoel. Hier als in de andere delen van de Morvan is het te begrijpen dat onze voorouderen bang waren van wolven. Als je naar beneden naar Bazolles loopt, volg je het pad dat de kinderen van Reglois en La Ferrière namen naar de school in Alligny voordat er schoolbussen kwamen. Dit pad staat bekend als "le chemin des écoliers" (het pad der scholieren).

GiteRental Homepage.  The gîte at Reglois.  The gîte at Palaizot.  The gîte at Valouze.  The Morvan Homepage.